From Qur'an || From Hadith

From Qur'an Surah Al-An'am (The Cattle) 6:164

Say: "Shall I seek a lord other than Allah, while He is the Lord of all things? No person earns any (sin) except against himself (only), and no bearer of burdens shall bear the burden of another. Then unto your Lord is your return, so He will tell you that wherein you have been differing."

None can bare the burden of another... meaning each of us are responsible for our own actions in this life. we better be sure that we are following the correct understanding of Islam, within the guidelines of the Qur'an and the Sunnah... cause on the day of judgment we will not be able to point fingers at any one else.. not even our sheikhs, imams or maulanas. May Allah (swt) give us the correct understanding of Islam and help us to abide by all aspects of it.

Friday, 13 February 2009

Jejalan De Cuti Thaipusam

Alkisah..Tatkala hamba sedang ber internet dan explore sesuatu dan mengolek bahan2 assignment & knowledge baru ttg technolgy.. Hamba mendapat satu mesej YM dari seorang kawan..

A: aku da update blog
A: take a look
B: ok
B: tak de pun..
A: uih
A: ade la
B: pe tajuk..
A: aku sudah dimiliki

Masa bukak page beliau n membace entry nye.. Buat hamba tertawa.. tak sangka lak ada owg pati status ym aku hari tuh.. Ditambah org kedua juga perhatikan status ym aku..


Z: cincin pe alk ni..
B: hahaha
B: rahsieeeeeeeeeeeeeeee.
Z: eleh...
Z: same jer mcm ct.....................



.."adekah cincin tersarung di jari mempunyai makna?? korang pakai saje2 or ber 'SEBAB'..hehe"..

ayat kt atas adalah status YM aku pd masa tuh...status tuh diletak bukanlah nak kenakn/bahan sesape..Juz perkongsian 'fikiran' yg tiba2 berlegar di akal fikiran aku..Pasal statement si Z tuh..Kebetulan sama kut isu cincin di shoutout kn..Tak pun cik siti mem'balas' respon, "Ape cincin2 weyh"..Sbb yg aku rase, aku dulu kut yg keluarkan status sbb aku je yg online sengsorang dikalangan geng universitas aku..


Apakah yg membuatkan aku terus berkongsi 'fikiran' di YM?? ..Semasa aku otw blk ke hostel, aku telah singgah ke KLCC..Ada sedikit urusan di sana..Kat sana mcm2 ada..jualan murah..jualan murah..rase nk beli je baju kt some kedai nie..berbaloi gak lah klu aku beli..1) murah, buy 2 get 1 free 2) boleh dipakai pegi kelas n jejalan, mjls2 rasmi like mkn2 dinner..hehehe.. tapi duit tak mengizinkan..hehehe..simpan je lah duit dulu, tunggu megasales bln 4 nnt..sapu kaw2 nnt..G2000 nnt kn aku yaa!!!!!!!


PAstu aku teruskan perjalanan aku..aku singgah tengok jap butik LEVIS..tgk2 je..kt situ aku ternampak special offer..t-shirt couple sempena hari kekasih..agak melenjan herga yg dy offer..hehehe..

Pastu aku teruskan perjalanan..perut lapor lak..aku singgah dunkin' donat..itu je yg leh aku mkn mase tuh..mkn kt foodcourt xbest lak..aku sensorang mase tuh..pastuh aku teruskan perjalanan gik..aku ternampak some gerai nie..benda ape lah yg dorg offer nie, tgk mcm ramai yg singgah..aku pun dekatkan diri tgk..ohhhh, offer cincin rupanya..cincin couple namenya..pernah tgk tak cincin couple??..dy ada 2 buah cincin yg sama yg bila dipadankan akan menjadi satu cincin..

Kat ramai2 org tuh lah wat aku fikir something.. Untuk ape lah dorg beli cincin tuh.. korang lum ada pape ikatan yg sah pun..baru 'couple'.. Tak kah menyukarkan si lelaki mencari perempuan belum berpunya?? apakah tandanya??yang tidak memakai cincin itu lah tanda yg belum berpunya (tunang/kawen)..hehehe.. tuh yg terkeluar status, "adekah cincin tersarung di jari mempunyai makna?? korang pakai saje2 or ber'SEBAB'..hehehe"

budaya hari kekasih masih juga di sambut org..apekah istimewa sgt hari kekasih itu??..xnak lah aku cite ttg sejarahnya bagaimana..yg hendak aku kongsikan ialah budaya yg -ve ini..adakah itu bukti kecintaan korg pd kekasih korg??..rapuh jawapan itu jika korg berkata demikian..sesape je boleh buat mcm2..


Wallahulam

5 comments:

.:: Wanita Mustanir ::. said...

hari tu masa YM status awak ni,

"adekah cincin tersarung di jari mempunyai makna?? korang pakai saje2 or ber 'SEBAB'..hehe"

saya terdetik untuk menjawab atau lebih kepada menanyakan pasal benda ni..

Tapi awal2 lagi awak dah warned me..so, saya diam je la..huhu

Dhiya said...

hmm.. bkn status nie lah..

.:: Wanita Mustanir ::. said...

yeke??

bkn yang ni ek?

Dhiya said...

hmmm..bukan..status cincin..bukan status pelik2 seperti dkhabarkan seblum ini..

mas88.angah@gmail.com said...

ok, noted

Related Posts with Thumbnails