From Qur'an || From Hadith

From Qur'an Surah Al-An'am (The Cattle) 6:164

Say: "Shall I seek a lord other than Allah, while He is the Lord of all things? No person earns any (sin) except against himself (only), and no bearer of burdens shall bear the burden of another. Then unto your Lord is your return, so He will tell you that wherein you have been differing."

None can bare the burden of another... meaning each of us are responsible for our own actions in this life. we better be sure that we are following the correct understanding of Islam, within the guidelines of the Qur'an and the Sunnah... cause on the day of judgment we will not be able to point fingers at any one else.. not even our sheikhs, imams or maulanas. May Allah (swt) give us the correct understanding of Islam and help us to abide by all aspects of it.

Thursday, 23 October 2008

Alahai..ingat dah habeh dah!!

Aku yang baru sahaje membuat liner2 di tepi rumah. Cadang ku utk cat lagi sekali. cat pd liner tuh..dh hmpr pukul 12 mlm, aku stop kn kerja ku. Aku g merehatkan diri. tgh rehat2 kt tepi umh, tym tgh hujan..aku terima satu msg..

katanya nk mintak maaf kt aku n sorg kwn aku. aku igt, benda nie dah lame settle. cz dy sendiri ckp kosong2 kt aku..dari tahun lepas gik(klu tak silap aku) tuh pun ku yg call dy. tak kisah r sape call sape..janji dah kosong2..

Aku bukan nk memanjang kn cerita..tp kenapa mesti aku n kwn aku jugak??..leh dikatakn agak hangin gak aku mase tuh..seb bek hujan..sejuk sikit bdn aku..lol..

Bagi aku..kalau berlaku sekali..sekali lah jadi..jgn r lebey2..aku tataw gik..sama ada nk gtaw kwn aku atau tidak..cuma masa je yg mengizin yg dia tahu atau tidak..well sume tgh exam..xnk kacau mood dia study..biar r dia focus pd study dy..tp yg pasti, dia seorang pemaaf..

Jazakallah Khairan to my beloved parents, sibling, family, tet, sean, rapis, legob, Amen, mamat, demang, adi, yat, lajek, syabab2, musyrib2, intan, ita, nuzuha, kak ira, . semuga Allah berkat perjuangan kalian..semuga Allah meredhai kehidupan kalian..semuga Allah bersama kalian..semuga Allah mencintai kalian..

5 comments:

nur _fragrant_musk said...

assalamualaikum salam'alaik

http://azizyatim.blogspot.com/

impian akan jadi kenytaan bila ada keberanian and xmalu bila gagal..kerana ia merupakan proses pembelajaran dlm khdupan..yg pentg Allah x murka pd hamba NYA

Redha Allah yg dicarii

Anonymous said...

jgn marah or naik hanginlah. mende kecik je pun,kan?

Dhiya said...

salaam ano..

yup, bende kecik je..cuma benda tuh tetiba dtg. lg pun dah lupakan dah. dlm hadith Nabi SAW pernah bersabda.(lbh kurang gini mksdnya.sy akn jelas hadith penuh di kendian hari)

"Apabila seorang muslim dtg kpd kamu utk meminta maaf dan memberi alasan. maafkanlah dia ..."

wallahulam..

Dhiya said...

tringat something..mngenai rahsia.. Dlm hadith juga..nnt ana beri kn pnjelasan penuh k.insya-Allah..

Dhiya said...

Sy perlu lg memantapkan lagi pembacaan dan halaqah sy. Nescaya, jika sy memberi dalil2 dlm bentuk hadith pd masa tersebut. Agak sukar utk menjelaskannya. Kerana dlm meriwayatkan sesuatu hadith itu, sy ’lemah’. ”Hadith ini diriwayatkan oleh siapa ek??” gitulah lagaknya ketika sy cuba memberi dalil hadith. Ini kerana mungkin sy tidak melatih diri sy. ketidaksungguhan sy menghafal sekali bahasa arabnya serta perawinya. Tetapi jika dalil al-Quran insya-Allah, sy leh serta ketiga-tiganya, bahasa arab+melayu,alamat surah. Disini sy mahu kongsikan sedikit apa yg sy ketahui. Sy telah pun mengabai peristiwa itu dr tahun lepas lagi setelah sy menelaah dari beberapa kitab.

Siapalah sy untuk terus tidak memaafkan si peminta maaf . Sedangkan sy telah diajar sepertimana berikut

Dalil tentang kewajiban menerima permintaan maaf dari saudaranya adalah hadits yang diriwayatkan Ibnu Majah dengan dua isnad yang baik sebagaimana dikatakan al-Mundziri dari Zudan, ia berkata, Rasulullah saw. bersabda:


3708 حَدَّثَنَا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ حَدَّثَنَا وَكِيعٌ حَدَّثَنَا سُفْيَانُ عَنِ ابْنِ جُرَيْجٍ عَنِ ابْنِ مِينَاءَ عَنْ جُودَانَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهم عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنِ اعْتَذَرَ إِلَى أَخِيهِ بِمَعْذِرَةٍ فَلَمْ يَقْبَلْهَا كَانَ عَلَيْهِ مِثْلُ خَطِيئَةِ صَاحِبِ مَكْسٍ حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ إِسْمَعِيلَ حَدَّثَنَا وَكِيعٌ عَنْ سُفْيَانَ عَنِ ابْنِ جُرَيْجٍ عَنِ الْعَبَّاسِ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ هُوَ ابْنُ مِينَاءَ عَنْ جُودَانَ عَنِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهم عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مِثْلَهُ *
Barangsiapa yang mengajukan permintaan maaf kepada saudaranya dengan suatu alasan tapi ia tidak menerimanya, maka ia akan mendapat kesalahan seperti kesalahan pemungut pajak.


Memang lah dikatakan perkara kecil. Tetapi ada juga perkara ‘besar’ yang dinamakan rahsia. Tak kisahlah apabila seseorang lelaki itu dicop ego kerana tegas dalam sesuatu perkara dan cuba konsisten terhadap kebenaran. Perlukah sy meminggirkan hadith junjungan Nabi SAW?

Dalil tentang kewajiban menjaga rahasia seorang muslim adalah hadits yang diriwayatkan Abu Dawud dan at Tirmidzi dengan sanad hasan dari Jabir, sesungguhnya Rasulullah saw. bersabda:

1882 حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ مُحَمَّدٍ أَخْبَرَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ الْمُبَارَكِ عَنِ ابْنِ أَبِي ذِئْبٍ قَالَ أَخْبَرَنِي عَبْدُ الرَّحْمَنِ بْنُ عَطَاءٍ عَنْ عَبْدِ الْمَلِكِ بْنِ جَابِرِ بْنِ عَتِيكٍ عَنْ جَابِرِ ابْنِ عَبْدِ اللَّهِ عَنِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهم عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِذَا حَدَّثَ الرَّجُلُ الْحَدِيثَ ثُمَّ الْتَفَتَ فَهِيَ أَمَانَةٌ قَالَ أَبمو عِيسَى هَذَا حَدِيثٌ حَسَنٌ وَإِنَّمَا نَعْرِفُهُ مِنْ حَدِيثِ ابْنِ أَبِي ذِئْبٍ *

Jika seseorang berkata kepada orang lain dengan suatu perkataan kemudian ia menoleh (melihat sekelilingnya), maka pembicaraan itu adalah amanah.

Kalian perlu ingat!! Amanah itu wajib dijaga. Menyia-nyiakan amanah adalah khianat. Hadits ini menunjukan kewajiban menjaga rahsia seorang muslim walaupun tidak diminta melakukan hal itu secara jelas


Adakah ini sudah jelas??
Sy tidak khususkan juga pd entri ini shj. Tetapi permasalahan2 lain..
Jika terdapat kesalahfahaman/songsangan atas apa yg sy nyatakan, sila tegur. Tegur direct je, takpe tak kisah aka sound tepet kasik melekat kt muka ana..lol..Tetapi jika ada persoalan, sila tnya pd sy. Insya-Allah sy akan bantu setakat yg sy mampu.. Sekian

Wallhulam...

I am undercontruction

Related Posts with Thumbnails